Σε έναν ρόμβο όλες οι πλευρές είναι ίσεςΡόμβος(4)

Κόντευε τα σαράντα πλέον. Ψημένος όπως ήθελε να πιστεύει ο ίδιος στα τερτίπια της ζωής, έμπειρος πλέον στον επαγγελματικό του κλάδο. Senior για όσους βολεύονται με όρους πολυεθνικών εταιρειών. Πάλευε έντονα τα τελευταία χρόνια στις παρενθέσεις της μονότονης καθημερινότητας – εκδρομές, αγώνες, γιορτές, διακοπές – να δίνει βήμα στη φαντασία του για να εκφραστεί όπως αυτή θα ήθελε.

Στην αρχή προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη μικρή του προϋπηρεσία στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Δυσκολευόταν όμως να συνθέσει σε μουσικό επίπεδο έξω από τον χώρο του. Όχι πως την τελευταία πενταετία η παραγωγή ήταν μεγάλη κι εντός της οικίας, κάθε άλλο θα έλεγε. Αλλά όπως και να είχε, τα φορητά μέσα της εποχής δεν τον διευκόλυναν. Πιθανόν να μην το ποθούσε τόσο πολύ όσο άφηνε να εννοηθεί σε τρίτους. Το ενοχικό του μυαλό κάποια στιγμή μετά από πολλές στροφές, καταστάλαξε στην ιδέα πως πολύ πιθανόν ο ρόλος του να μην ήταν στη δημιουργία αλλά στην ακρόαση. Εσωτερική ανακωχή το ονόμαζε αυτό, φαινόμενο αναγνωρισμένο και επαναλαμβανόμενο. Ούτως ή άλλως χρόνια τώρα προετοίμαζε μια μικρή στέγη όπου θα μπορούσε να περικλείσει όλα τα υλικά και άυλα που είχε μαζέψει από μικρός. Έτσι με βάση αυτή τη δικαιολογία είχε δώσει μια μικρή άφεση αμαρτιών, προετοιμάζοντας το περιβάλλον που θα τον επανέφερε σε τάξη. Ευσεβείς πόθοι…….

Αποκλείοντας ή φιμώνοντας για να είμαστε πιο ακριβείς, τη μουσική του έκφραση για τους λόγους που αναφέρθηκαν, προσκόλλησε στην ευκολία ενός στιλού και τετραδίου. Αράδιαζε μικρο-ιστορίες όπως του άρεσε να λέει, όταν κάποιος περίεργος τον ρώταγε. Παρασυρόταν όταν ξεκίναγε μια κεντρική ιδέα και προσπαθούσε να ολοκληρώνει το έργο του στο σύντομο αυτό διάλειμμα. Διαφορετικά, κόλλες από χαρτί θα ξέμεναν στην τσάντα του μέχρι την επόμενη στιγμή που συνήθως αργούσε κατά πολύ. Συνοπτικά μικρό παραγόμενο αποτέλεσμα, συμπιεσμένο σε μέρες που δε ξεπερνούσαν ποτέ τη μία παλάμη, με αμφίβολο όπως είναι λογικό αποτέλεσμα.

Ρόμβος(3)Σε κάθε ρόμβο, οι διαγώνιοι τέμνονται κάθετα, διχοτομούν τις γωνίες του και είναι άξονες συμμετρίας του.

Πολλές προσπάθειες έγιναν, άλλες ολοκληρωμένες άλλες όχι, μέχρι να αποδεχτεί πως κάποιο κείμενο άξιζε να αναγνωστεί και από κάποιον άλλον. Σιγά σιγά ξεκίνησε να αναρτά στο αχανές διαδίκτυο ιστορίες του, κερδίζοντας κυρίως το αρχικό στοίχημα με τον εαυτό του να βγει λίγο από το καβούκι του. Αλλά κρατώντας και μια μικρή άμυνα καλύπτοντας τα νώτα του με το μανδύα της ανωνυμίας. Κάποια τρομερή ευχαρίστηση δεν ένιωθε γενικά. Το συναίσθημα που κατακλύζει κάποιον όταν ολοκληρώσει μια κατασκευή και κάθεται να την χαζεύει, άργησε κατά πολύ να τον κυριεύσει. Κυρίως τον διακατείχε ο ενθουσιασμός πως δημιουργεί και ασχολείται σε ένα νέο πεδίο δράσης, αντίστοιχο με τη χαρά που έχει ένα παιδί όταν δέχεται ένα παιχνίδι νέο αρκετά έξω από τα δεδομένα που γνώριζε εκείνη τη στιγμή. Αν ο έρωτας θα ήταν παροδικός ή θα αναπτυσσόταν μια πιο μακροχρόνια σχέση δεν τον απασχόλησε καθόλου.

Παρασυρόταν συνήθως στη ροπή μιας ιδέας και στριφογύριζε τρελά στο μικρό χρονικό διάστημα που όριζε, μέχρι να νιώσει πως δεν είχε άλλο να δώσει. Το ανέφερε σε φίλους και συγγενείς πρώτου βαθμού, σαν επόμενο βήμα, αναγνωρίζοντας πως όταν η κουβέντα έφτανε στο δια ταύτα η έκφραση του είχε κάτι από περηφάνια. Δεν το ήθελε αυτό αλλά δε μπορούσε να τα ελέγξει όλα. Δοκίμασε πολλά στο πέρασμα του χρόνου με τη νέα του ασχολία.

Προσπάθησε να δημιουργήσει μια ιστορία μεγάλη με αρχή-μέση-τέλος, ώστε οι σελίδες να φτάσουν κάποιο τριψήφιο νούμερο. Γρήγορα αντιλήφθηκε πως το έργο απαιτούσε συνέπεια και συνέχεια ώστε η προσπάθεια να είναι ομοιογενής και ολοκληρωμένη. Επίσης χρόνο αρκετό, πέρα των μικρών διαστημάτων μιας απόδρασης. Δεν είχε διαθέσιμο κανένα χαρακτηριστικό από αυτά, τουλάχιστον για την ώρα. Δεν κάμφθηκε. Μια μικρή αυτογνωσία την είχε και απλά επιβεβαίωσε τα δεδομένα. Ίσα ίσα που το αντίθετο αποτέλεσμα θα τον είχε εκπλήξει σε ανησυχητικό βαθμό. Ρεαλισμός όπως συνήθιζε να το αποκαλεί ο ίδιος, υποτίμηση του εαυτού του όπως το ανέφεραν συχνά πλέον οι άνθρωποι που εμπιστευόταν.Ρόμβος(2)

Καθώς ασχολήθηκε και διεκπεραίωσε πολλές ιδέες, χωρίς την ίδια όρεξη και ευχαρίστηση πάντα, θεώρησε πως είχε έρθει η ώρα να δώσει κάτι παραπάνω στην όλη κατάσταση. Είχε περάσει όλα τα τεστ που του είχε βάλει. Είχε βρει χαρά και άλλα συναισθήματα που ποτέ του δεν περίμενε. Άξιζε λοιπόν μια πιο γενναία θέση στη ζωή του και αφοσίωση. Πλέον υπήρχε πίστη και λογική, βασικά συστατικά για μια επιτυχημένη σχέση. Ήταν στο σημείο όπου ο παραλογισμός του ερωτευμένου έχει υποχωρήσει και γίνεσαι και πάλι ο εαυτός σου. Εκεί που αφήνεις κάθε πτυχή της προσωπικότητας σου να εμφανίζεται χωρίς προκαλύψεις και δεύτερες σκέψεις. Η επιφύλαξη παρέδωσε τη σκυτάλη στην εμπιστοσύνη και η πίστη ολοκλήρωσε τη σχέση.

Έθεσε προτεραιότητα να ακολουθήσει μια σειρά βημάτων που θα τον πέρναγαν στο επιθυμητό επόμενο επίπεδο. Ξεκίνησε αναζητώντας άλλους με ανάλογο ενδιαφέρον και ομάδες ατόμων που καλλιεργούσαν τις ικανότητές τους. Τον ένοιαζε να ακούσει τι συμβουλεύουν οι πρεσβύτεροι και πως καθοδηγούν οι ακαδημαϊκοί τους νεοεισερχόμενους στο χώρο. Να δει τι λένε οι κανόνες της δημιουργίας και κατά πόσο ο ίδιος τους ακολουθεί. Ούτως ή άλλως πριν ανατρέψεις το κατεστημένο, πρέπει πρώτα να το γνωρίσεις και να γίνεις μέρος του, του άρεσε να λέει. Δεν είχε διάθεση για ανατροπές στο γενικότερο, αλλά αυτή είχε γίνει η αγαπημένη του έκφραση τον τελευταίο καιρό.Ρόμβος(1)

Ο ίδιος ήταν της αρχής πως πράγματα που αγαπάς, δεν χρειάζεται να τα πιέζεις για να συμβούν. Όταν η έμπνευση θα υπάρξει, θα βγει, θα αποτυπωθεί. Έτσι πολλές φορές στο παρελθόν ασχολήθηκε με πολλά και όταν η έμπνευση-η στιγμή πέρασε, περίμενε την επόμενη φορά που θα εκδηλωθεί από μόνη της. Αυτή όμως έμενε σε λήθαργο για βδομάδες-μήνες-χρόνια. Πολλές φορές δεν εμφανιζόταν ξανά ποτέ. Κακή συνταγή, όπως συμπέραινε τώρα. Πιθανόν τα πολλά πράγματα που στριφογύρναγαν εντός του, φίμωναν τα υπόλοιπα. Το αντίστροφο συνέβαινε στα διαλείμματα και ξύπναγαν πράγματα που ξεχνούσε.

Στο πρώτο μάθημα οι οδηγίες ήταν σαφείς. Το γενικό σχεδιάγραμμα και η όλη προσπάθεια του κύκλου, είναι να ασχολούμαστε-γράφουμε-δημιουργούμε όσο μπορούμε περισσότερο. Υπάρχουν μέρες που όλα βγαίνουν εύκολα και άλλες με το σταγονόμετρο. Η έμπνευση, οι ιδέες θέλουν προσπάθεια και προπόνηση. Να στροβιλιστούν, να ζυμωθούν και μετά να αποτυπωθούν σε μορφές διάφορες. Ο αγώνας λένε οι πρεσβύτεροι ξεκινάει στα δύσκολα. Εκεί που το μυαλό σου λέει σταμάτα. Εκεί που το σώμα παραπονιέται για το καθετί που μπορεί, μέχρι να σε πείσει να σταματήσεις. Μέχρι να πεις πως οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές και να περιμένεις μέχρι φυσήξει ούριος άνεμος.Ρόμβος

Μόνο που οι παλιοί υπενθυμίζουν πως δεν θα είναι ποτέ. Όλα αυτά είναι απλά οι μεταβλητές στην εξίσωση. Πιθανότερο είναι ότι από τη πολύ αναμονή θα έχεις ξεχάσει που ήθελες να πας και όταν το καράβι έρθει να το αφήσεις απλά να περάσει. Για αυτό ξεκίνα τη πορεία σου με στόχο και πίστη.

Ένα τετράπλευρο είναι ρόμβος αν και μόνο αν ισχύει μία από τις παρακάτω προτάσεις:

  1. Έχει όλες τις πλευρές του ίσες.

  2. Είναι παραλληλόγραμμο με δύο διαδοχικές πλευρές ίσες.

  3. Είναι παραλληλόγραμμο με κάθετες διαγωνίους.

  4. Είναι παραλληλόγραμμο με μία διαγώνιο να διχοτομεί γωνία του.

 

*https://el.wikipedia.org/wiki/Ρόμβος

Share

Post a comment